29
juni, 2018

Blog
Waar moet je aan denken bij je eerste advertentie?

Waar moet je aan denken bij je eerste advertentie?

Om de verkoop van je diensten of producten te bevorderen, moet je de nodige stappen zetten. Eén van die stappen is adverteren. Wanneer je jouw naamsbekendheid wilt verbeteren om daarmee je omzet te verhogen, is adverteren erg belangrijk. Een slimme investering dus. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Van adverteren in de krant tot aan landelijke websites en van reclamemasten tot aan radio. Maar waar moet je nou eigenlijk op letten bij het bedenken en maken van een advertentie?

Maak voor jezelf eerst een marketingplan waarin je beschrijft welke doelen je wilt bereiken op de korte- en lange termijn. Zorg ervoor dat de doelstellingen helder en duidelijk zijn geformuleerd. Dit kun je controleren door de SMART methode te hanteren. Neem bijvoorbeeld de volgende doelstelling:

“Ik wil de bezoekersaantallen op mijn website verhogen met 20% (van 5.000 naar 6.000 per maand) tegen 31 december 2018”

  • Specifiek – De websitebezoekers
  • Meetbaar – Groei van 20% of van 5.000 naar 6.000 per maand 
  • Acceptabel – Er is draagvlak om de doelstelling te halen
  • Realistisch – Het doel dat we voor ogen hebben is haalbaar
  • Tijdgebonden – 30 september 2018

Op het moment dat je een marketingdoelstelling voor ogen hebt, ga je kijken hoe je dat doel kan behalen. Dit kun je door onder andere de volgende vier stappen voor jezelf te doorlopen.

 

1. Bepaal de boodschap van je advertentie

Wat wil je precies gaan overbrengen naar je doelgroep? Maak je boodschap en doel van de advertentie zo concreet mogelijk. Bepaal voor jezelf of je de klant wilt informeren, adviseren of amuseren. Zodra je weet wat je wilt overbrengen, zorg je ervoor dat de boodschap relevant is.

  • Mensen willen graag meteen waarom jouw producten of diensten voor hun interessant zijn. Zorg dus dat het oog van de bezoeker direct op jouw waardepropositie valt.
  • Wees eenduidig – We begrijpen dat je enthousiast over alle eigenschappen van jouw product bent, maar kies toch maar voor één heldere hoofdboodschap.

Tegelijkertijd moet de advertentie er ook voor zorgen dat klanten gestimuleerd worden om verder te lezen. Kies er daarom voor om je onderscheidend te positioneren, je bent immers beter dan de concurrent toch?

Tip: het is helemaal geen verkeerd idee om je advertentie vooraf binnen je eigen kringen te laten zien.

 

 2. Wie is je doelgroep

Bepaal voordat je gaat adverteren aan wie je jouw boodschap wilt overbrengen. Doelgericht adverteren is kostenbesparend en daarnaast heel effectief. Bij het kiezen van je media en boodschap is het belangrijk om ook te denken vanuit de klant. Let op bepaald kenmerken zoals leeftijd, geslacht, woonplaats, behoeftes en interesses. Pas de stijl van je advertentie en boodschap hierop aan.

Als je een jonge doelgroep hebt, is het bijvoorbeeld interessanter om online te adverteren of rondom treinstations waar veel scholieren passeren. Richt jij je meer op een oudere doelgroep, dan passen bijvoorbeeld vak– en publiekstijdschriften en regionale dagbladen misschien beter bij jou.

 

 3. Marketingbudget samenstellen

Stel voor jezelf van te voren een budget op. Zie jouw marketingbudget als een lening en de marketingactiviteiten als een investering. Je wilt immers rendement terug zien. Hoe je jouw marketingbudget samenstelt, bepaal je zelf.

  • Een vast percentage van je omzet te pakken.
  • Adverteren met een deel van de winst die je hebt behaald.
  • Bedenkt wat je marketingdoelstellingen zijn. Op basis daarvan kijk je wat er winnen valt, hoe je dat wilt gaan bereiken en hoeveel budget je daarvoor wilt reserveren.

Zorg ervoor dat je jouw online statistieken kunt bijhouden door middel van bijvoorbeeld Google Analytics. Het is goed om te weten of jouw advertentie invloed heeft gehad op het aantal bezoekers op je website, verkoop van je producten of het binnenhalen van nieuwe klanten.

Tip: vraag ook eens aan nieuwe- en bestaande klanten hoe ze je gevonden hebben. Dit is ook een manier om te ontdekken welke manier van adverteren beter scoort.

 

 4. Kies een passend medium

Om te zorgen dat je opvalt bij jouw doelgroep, kun je jouw boodschap beter uiten in de media waar jouw doelgroep zich bevindt. Bevindt jouw doelgroep zich alleen bij jou in de omgeving? Probeer dan gericht te adverteren door je advertentie te plaatsen in de lokale huis-aan-huiskranten of regionale dagbladen. Bedenk wel van te voren of jouw doelgroep überhaupt onder deze lezers valt.

Weer een andere manier adverteren is online. Je kunt bijvoorbeeld met de Media TradeDesk zelf eenvoudig je banner plaatsen op meerdere Nederlandse top sites. Of op plekken waar jouw doelgroep zich bevindt. Zo kun je nog gerichter adverteren. Op het moment dat je weet wat je wilt uitgeven en weet waar je jouw doelgroep moet bereiken, kun je beginnen met adverteren. Dat regel je gewoon zelf bij MediaBookers.nl