26
juli, 2017

Blog
Reclame maken in de zomer biedt kansen

Reclame maken in de zomer biedt kansen

De zomer wordt vaak gezien als een periode met weinig commerciële mogelijkheden. Toch kan, als je het goed aanpakt, adverteren in deze periode enorme kansen en successen opleveren. We hebben enkele feiten en tips voor je verzameld.

Bedrijven tillen vaak campagnes over de zomermaanden heen omdat ze bang zijn dat er weinig reactie uit voortkomt. Dit is onterecht; in de Benelux zijn er nauwelijks bedrijven die daadwerkelijk de deuren helemaal sluiten in de zomer en maar 15% van de Nederlanders verblijft in het buitenland. Deze vakanties zijn daarbij enorm verspreid over de zomermaanden.

Goedkoper adverteren
De zomer brengt hierdoor mooie kansen met zich mee. Doordat er in de zomermaanden minder geadverteerd wordt is er minder concurrentie, met als resultaat lagere advertentietarieven. De prestaties van de media zijn daarentegen natuurlijk niet minder.

In Nederland heerst voor wat betreft het adverteren in de zomermaanden een andere mening dan in onze omringende landen. Zo is bijv. in Engeland de inkoop van media in de zomermaanden juist veel duurder.

Veel bereik op specifieke plekken
Je zult als adverteerder moeten inschatten wáár je doelgroep zich bevindt in de zomer. Dat hoeft niet lastig te zijn in de zomer. Denk bijvoorbeeld aan de vele festivals en evenementen die gehouden worden in de zomermaanden, of locaties als Schiphol en de kustlijn van Nederland.

Dit soort locaties verlenen zich uitermate goed om nieuwe klanten te werven door bijvoorbeeld het inzetten van sampling, het uitdelen van flyers en het strategisch ophangen van posters. Ook tijdschriften worden in de zomer beter gelezen; veel mensen nemen ze mee op vakantie als tijdsbesteding.

Meer bereik voor hetzelfde geld
Wie veel vrije tijd heeft is vaker online te vinden. Mensen blijven massaal internetten, ongeacht de tijd van het jaar, dus ook op vakantie. Zeker nu de roamingkosten in Europa zijn afgeschaft. Het zoekgedrag verandert dan wel: sites met weersverwachtingen worden drukker bezocht, net als de websites waar vakanties of uitjes op geboekt kunnen worden.

Doordat de concurrentie in mindere mate aanwezig is, zullen ook de kosten per klik of view dalen. Voor hetzelfde bedrag kan je dan meer klanten bereiken. Bedenk daarbij wel: kies je offline reclamemiddelen zorgvuldig, maar vergeet de online middelen niet.

Ben je al overtuigd?
We zetten nog even alle voordelen onder elkaar:
• Sommige mediakanalen trekken rond de zomer juist extra bezoekers. Profiteer ervan!
• Ook jouw doelgroep beleeft een rustige periode, dus heeft meer tijd én aandacht om jouw product of dienst rustig te bekijken en in overweging te nemen. Pak die kans!
• Veel concurrenten zullen niet in deze periode adverteren. Je valt dus eerder op!
• In de zomermaanden zijn vaak mooie kortingen bij mediaexploitanten. Doe er je voordeel mee!